De lange sportzomer van 2016 is bijna voorbij. 2016 was het jaar waar vooral veel “net niet” succes de boventoon heeft gevierd. Stefan Kruiswijk won net niet de Giro, Bauke Mollema kwam net niet op het podium, de hockey dames wonnen net niet Olympisch goud. Gelukkig is er toch Nederlands succes te melden: Nederland is Europa’s beste op het gebied van papierrecycling. Nergens wordt meer oud papier ingezet door papier- en kartonfabrieken dan in ons land. Maar liefst 83 procent van het nieuwe papier en karton heeft oud papier als grondstof.

shovel

Dit cijfer toont aan dat inzameling van oud papier nuttig en nodig is. Zonder inzameling is recycling immers niet mogelijk. En of het nou het pak hagelslag aan de ontbijttafel, de verpakking van een online-aankoop, een toiletrol of de eierdoos in de supermarkt is: de grondstof is oud papier. Papier gaat gemiddeld 7 à 8 keer mee voordat het het einde van zijn levenscyclus bereikt. Recycling leidt tot vermindering van de afvalberg, betekent duurzame inzet van gebruikte materialen, zorgt voor een afname van energie- en waterverbruik en vergroot de betrokkenheid van de samenleving bij verduurzaming.
Afval wordt grondstof

Naast massale inzet van oud papier in zijn productieproces, werkt de Nederlandse papier- en kartonsector op andere manieren aan duurzaam gebruik van grondstoffen. Sinds kort worden onder andere gras, tomatenvezels, miscanthus en drankenkartons gebruikt om papier en karton van te maken. Het mooie is: materiaal dat tot voor kort werd gezien als afval, krijgt een tweede leven in papier- en kartonproducten. Uiteraard worden ook deze papiersoorten na gebruik ingezameld en gerecycled tot nieuw papier of karton. Zo zijn papier en karton een schoolvoorbeeld van een circulaire sector.
Bron: VNP

Lees ook onze andere Snippets, klik hier!

Share