Moet het echt

allemaal perfect.

We leven in een tijd waarin perfectie, voorspelbaarheid en efficiëntie de boventoon voeren. We zouden bijna vergeten dat er ook nog zoiets is als de schoonheid van de imperfectie. Daarom even aandacht voor marmeren, een techniek waarbij papier gekleurd wordt met verf of inkt, in prachtige kleuren en vooral prachtige patronen. Een techniek die het midden houdt tussen schilderen en drukken. En het mooie van de techniek is dat het vooraf nooit helemaal zeker is hoe de afdruk er uit zal zien, iedere afdruk is uniek.

Deze papierversiertechniek ontstond in Azië en kwam via Perzië en Turkije naar Midden-Europa. In vervlogen tijden werd deze techniek gebruikt bij het boekbinden, onder meer voor het schutblad en de boekband.

Er zijn verschillende methodes om te marmeren. Sommige gebruiken inkt of verf op oliebasis, andere op waterbasis. De ene variant maakt complete tekeningen met penselen, de ander patronen die met een kam of naald bewerkt worden, of zelfs door op de verf te blazen. YouTube staat vol met filmpjes, van hobbyisten tot profs. Klik op deze link voor een filmpje, en je raakt verdwaald in de wereld van het marmeren.

De techniek bestaat uit een grote platte bak water waar met terpentijn verdunde drukinkt of olieverf op wordt gedruppeld. Met een satéprikker kan in de drijvende verf een patroon worden gemaakt in iedere gewenste vorm. Hierop leg je een vel papier en de verf trekt in het papier. Voorzichtig eruit halen en laten drogen.

Tegenwoordig leuk als hobby voor een wandversiering, als cadeaupapier of als aanvulling bij het handmatig binden van enkele boeken.

 

Wat heb je nodig?

======================================

Niet te dik ongestreken papier

Platte schaal of bak ( minimaal 4-5 cm diep)

Behangerslijm (voor het verdikken van het water, maïzena zou ook kunnen),

Verf (liefst op oliebasis of acrylinkt of verdunde acrylverf),

Gereedschap voor het patroon (vork, kam, breinaald, tandenstoker, satéprikker)

======================================

Voorbereidingen.

Maak de behangerslijm aan volgens aanwijzing op de verpakking. Het geheel moet aanvoelen als “dik” water. Eventueel een paar uur van tevoren aanmaken. Wil je het doen met een maïzena mengsel breng dan 700ml water aan de kook. Terwijl het water aan de kook komt meng je 60ml koud water met 2 eetlepels maïzena totdat alle klontjes opgelost zijn. Giet het maïzena mengsel bij het kokende water en laat ongeveer 1 minuut doorkoken terwijl je stevig roert. Doof het vuur en laat het 3 minuten staan terwijl je het af en toe roert. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Doe het (lijm)mengsel in de platte bak (schaal).

Aan de slag.

Test voor je aan de slag gaat met een druppel verdunde verf. Zinkt je druppel naar de bodem, dan is je verf te dik of je mengsel te dun. Breng de verf in druppels aan op het oppervlakte van het lijmbad. Breng met een kam of satéprikker een patroon aan in de verf. Leg het papier glad op de oppervlakte en let daarbij op dat er geen luchtbelletjes onder komen. Verwijder het papier weer met beide handen en even laten drogen. De lijm onder de kraan er vanaf spoelen. Het papier op een oude krant laten uitdruppelen. Verwijder de verf uit het bad met krantenpapier, doe er nieuwe verf in en herhaal het proces voor nieuw marmerpapier met een andere kleuren en motief. Na een droogtijd van maximaal 2 dagen kan het gemarmerde papier glad gemaakt worden. Door er een blanco papier op te leggen en het tussen een dik boek of onder enkele zware boeken enkele dagen te laten liggen wordt je marmerpapier mooi glad.

Niets van wat hierboven staat geeft garantie op een goed resultaat maar dat geeft niet, tenslotte hoeft het niet perfect te zijn.

Maak er wat moois van!

 

Eerder publiceerden we over ons notitieboekje, een écht notitieboekje met ruimte voor al jouw gedachten. Maar ook daarin een serie tutorials van dingen die je zelf met de hand kunt maken, waaronder het Marmeren. Be Ink gelooft in aandacht voor dingen en heeft daarom dit unieke notitieboek ontwikkeld.

Wil je niets missen en zelf ook zo’n exclusief notitieboek?

Laat het ons weten, we komen er graag een langs brengen.

Be Ink logo zwart/wit

Jadelaan 49
2132 XX Hoofddorp
023 - 554 18 40
020 - 462 45 45
info@be-ink.nl

VISIE

Wij zijn printers met gevoel.
Gevoel voor inkt. Gevoel voor
organisatie. Gevoel voor duur-
zaamheid. Gevoel voor
drukwerk met de beste
kwaliteit. Omdat we met aan-
dacht dingen mooier maken.

Snippet

Food for thought

Pokémon in ons drukwerk, greenwashing, voor de liefhebber van een goed boek. En meer

MASTERS

IN

PRINT

 

 

 

AVG Privacy Statement

google-site-verification: google82018f5da044b886.html
Share This