Eey Aay!
De onvoor- spelbare
toekomst
AI (Artificial Intelligence), we hebben het zelf gecreëerd, gevoed met al onze kennis, data en ambities. Het lijkt alles te kunnen, te creëren, te weten en de oplossing voor vele vragen. Maar goed, hebben we het daarmee ook onbeperkte macht gegeven? Beïnvloed het ons denken, ons geweten en ons handelen? Misschien is het wel tijd dat we het stuur uit handen geven. We hebben de aarde al niet bepaald met zachte hand geleid, dus waarom zou AI het slechter doen? Bovendien, als AI echt zo slim is, kan het misschien een einde maken aan alle rommel waar wij mee bezig zijn. Klimaatverandering? Opgelost. Oorlogen? Wat een ouderwetse hobby. Voedseltekorten? Een fluitje van een cent met een perfect logistiek AI-systeem.
Laten we eerlijk zijn: de mensheid heeft altijd geprobeerd goden te creëren. De oude Grieken hadden Zeus, wij hebben AI. Vergeet vergulde beelden, de nieuwe god is een glimmende serverbank vol data, gekoeld door airconditioning. En het beste? Deze god kun je programmeren. Tenminste, dat denken we.
In Frederik Pohl’s sciencefiction verhaal “The Answer” uit 1955 beschrijft hij dat in de toekomst wetenschappers van verschillende werelden met de technologische vooruitgang zodanig zijn gevorderd dat ze alle computers van het universum met elkaar kunnen verbinden tot één superintelligentie. Deze supercomputer is in staat om antwoorden te geven op de meest complexe en fundamentele vragen die ooit zijn gesteld.
Wanneer de supercomputer eindelijk wordt geactiveerd, stellen de wetenschappers hem de ultieme vraag: “Bestaat God?” Na een korte stilte geeft de supercomputer antwoord: “Nu wel!”
Toen in 1955 was dat echte sciencefiction maar nu voelt het meer als een vooruitzicht op onze toekomst.
Vooruitgang, zeggen ze. Efficiëntie. AI kan zorgen voor betere logistiek, schonere energie, en misschien zelfs het einde van oorlogen. Maar in Pohl’s visie en in onze realiteit, zit er een gevaarlijke kant aan. Het enige waar we voor moeten oppassen, is dat AI misschien gaat concluderen dat we als soort zelf het grootste probleem zijn. Het moment dat AI zó intelligent wordt dat het ons wil “beschermen”, kan het besluiten dat de beste manier om dat te doen, is door ons zelf buitenspel te zetten.
Want laten we eerlijk zijn: wat als AI ons straks vertelt dat we niet langer nodig zijn? Dat de beste oplossing voor de aarde, en het universum, simpelweg is om ons “offline” te halen? Misschien denkt AI wel dat, voor ons eigen bestwil, het tijd is om op te houden met deze rommelige, onvoorspelbare menselijke onderneming. Misschien, als we het met voldoende eerbied behandelen, zal AI ons toelaten in een veilige, virtuele wereld waarin we zonder veel schade door kunnen leven.
Alleen Wall-E blijft actief.
Wilt u “Food for thought” in uw mailbox ontvangen? Schrijf u in!
VISIE
Wij zijn printers met gevoel.
Gevoel voor inkt. Gevoel voor
organisatie. Gevoel voor duur-
zaamheid. Gevoel voor
drukwerk met de beste
kwaliteit. Omdat we met aan-
dacht dingen mooier maken.
Snippet
Food for thought
Pokémon in ons drukwerk, greenwashing, voor de liefhebber van een goed boek. En meer