Wat doet een bakker zonder meel, een timmerman zonder hout, een drukker zonder papier.

Wat doet een vakman zonder zijn onontbeerlijke grondstof? Niets! De grondstof zelf echter, kan zeer goed zonder die ambachtelijke vakman. Meel is ook prima als basis in de pasta, hout gebruiken we als brandstof of verwerken we naar papier en papier hoeft echt niet alleen naar de drukker.

Papier is een fantastisch materiaal dat al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars is. De structuur, textuur, verschillende eigenschappen en het grenzeloze potentieel van papier zijn betoverend en inspirerend. Laat een kunstenaar los op een vel papier en er ontstaan gekreukelde en gevouwen composities die het exposeren waard zijn.

Dit gebeurt dan ook op de CODA Paper Art 2017, een tentoonstelling met de installaties, ruimtelijke werken en sieraden van Nederlandse- en buitenlandse kunstenaars die zich met hun werk op papier en karton richten.

Bekijk hier de website

Coda Paper Art is tot eind oktober te bezoeken in het Coda in Apeldoorn.

Sommige van die vouwtechnieken kennen wij als het aloude origami. Elk Japans kind leert op school origami waarbij zij van een vierkant velletje papier een kikker of een lotusbloem vouwen. Een schaar of lijm komt er niet aan te pas; de vorm ontstaat puur door het vouwen.

Laat je wiskundigen en computerwetenschappers los op een vel papier met behulp van de origami technieken en er ontstaan toepassingen die zelfs in de ruimtevaart hun diensten bewijzen.

Eén van de westerse pioniers op het gebied van origami met een wiskundige twist is Dr. Robert J. Lang die tot in Japan aan toe voor deze origami-wiskunde bij computerwetenschappelijke- en wiskundige presentaties wordt uitgenodigd.

Prachtige, kunstzinnige en soms werkelijk vebazingwekkende resultaten van zijn werk zijn onder andere te zien op de volgende site; LANGORIGAMI

Zelf deze Rhino van Langorigami vouwen?

Download hier de PDF. Heel veel succes!

In eerste instantie stortten de wetenschappers zich voor de lol op origami maar ontdekte dat met origami alles te vouwen is, mits je vel papier groot genoeg is.

Op grond van deze ontwikkelingen lijkt origami een poging de natuur na te bootsen. Alles in de natuur wat zich ontwikkelt en verandert, is geplooid en gevouwen: gebergten, bloesems, de hersenen. Leven is een oneindig proces van vouwen en ontvouwen. Het zuinigste en efficiëntste proces in de natuur.

Deze ‘origami-filosofie’ is inmiddels ook omarmd door onderzoekers in de robotica, geneeskunde en nano-technologie. Zij onderzoeken hoe materialen en moleculen rimpelen, plooien en kreuken. Door origamitechnieken steeds verder te verfijnen proberen ze het proces van vouwen in de natuur te doorgronden en te dupliceren.

Een mooie documentaire daarover is “De Origami Code”

Klik op de afbeelding of op deze link voor de documentaire

*/ De aflevering via deze link is beschikbaar tot 11 juli 2017

Be Ink logo zwart/wit

Jadelaan 49
2132 XX Hoofddorp
023 - 554 18 40
020 - 462 45 45
info@be-ink.nl

VISIE

Wij zijn printers met gevoel.
Gevoel voor inkt. Gevoel voor
organisatie. Gevoel voor duur-
zaamheid. Gevoel voor
drukwerk met de beste
kwaliteit. Omdat we met aan-
dacht dingen mooier maken.

Snippet

Food for thought

Pokémon in ons drukwerk, greenwashing, voor de liefhebber van een goed boek. En meer

MASTERS

IN

PRINT

 

 

 

AVG Privacy Statement

google-site-verification: google82018f5da044b886.html