Schiphol; een grote buurman in de polder.
Hoewel wij al een aardige tijd in de polder zitten is Schiphol er al sinds 1916. Op 19 september van dat jaar landde voor het eerst een vliegtuigje op een stuk boerenland in de Haarlemmermeer. Dit jaar viert  Schiphol Airport dus haar 100ste verjaardag. Wat begon als een klein weiland met een schuurtje, is nu een ‘miljoenenstad’ met meer dan 60 miljoen passagiers per jaar.

Om het te vieren wordt er in de aanloop naar die jubileumdatum en ook daarna op diverse manieren uiting gegeven aan deze historische gebeurtenis.

Check onderstaande linkjes voor websites en info van Schiphol 100 jaar

100 jaar schiphol – Amsterdam museum

Schiphol100jaar

_____________________________________________________

Amsterdam Airport Schiphol viert haar 100e verjaardag.

Vliegkamp Schiphol was in het begin helemaal niet bedoeld voor de burgerluchtvaart. Sterker nog, dat bestond toen nog helemaal niet. 
De directe aanleiding voor het ontstaan van Schiphol is de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog op 28 juli 1914. Op dat moment ligt de enige grote Nederlandse vliegbasis bij Soesterberg. Als de Duitsers binnentrekken, ligt de vliegbasis bijna voor het grijpen. Het Nederlandse leger wil een beter alternatief en gaat meteen op zoek naar een andere locatie.

Die zoektocht is nog niet zo makkelijk. Het huidige Schiphol is pas de vierde keuze, na weilanden in de buurt van Zaandam, Zwanenburg en Halfweg. Die werden afgekeurd: te duur en te drassig.
Op 9 maart 1916 wordt de knoop doorgehakt voor het terrein bij Schiphol. Dat terrein bestaat uit 4,4 hectare rijksgrond, aangevuld met de twee kavels die worden gekocht van boer Gerrit Knibbe. De bouw begint. In eerste instantie illegaal, want de noodzakelijke vergunningen zijn nog niet verleend. Op die bewuste 19 september honderd jaar geleden moet de Luchtvaart afdeling (de voorloper van de Luchtmacht) vanuit de lucht waarnemingen verrichten tijdens een grote legeroefening. Op 19 september in 1916, rond 15.00 uur ’s middags, landden drie Farmans LA-4 op Vliegkamp Schiphol. In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg staat hiervan een replica.

De eerste landing met een burgervliegtuig was op 17 mei 1920. 
De geschiedenis van Schiphol is gestart.

 

 

 

Zie ook de daarvoor uitgegeven jubileumkrant waarvan wij de digitale vorm graag laten zien.
Klik op onderstaande afbeelding!

schermafbeelding-2016-10-03-om-12-20-13
_____________________________________________________

Bekijk deze fantastische animatie die de opbouw van Schiphol weergeeft

_____________________________________________________

 

Lees ook onze andere Snippets, klik hier!
Share