rainbow colored paper

Grenzen overschrijden
of verleggen

Wereldwijd is er een grondstoffentekort en dat raakt uiteraard ook de drukkerij.

 

De papiertekorten waar we momenteel mee kampen zijn ontstaan door een gebrek aan de papiergrondstof; het papierpulp. Veel van de beschikbare papierpulp wordt opgeslokt door China en gaat daar in grote hoeveelheden in karton en wc-papier.

paper making woman

Op zich eigenlijk geen probleem want ook op karton en wc-papier kun je uitstekend drukken als je maar even oplet waar je grenzen liggen. Tot voor kort, begin vorige eeuw, waren er nog niet zoveel variaties in papier als tegenwoordig maar de behoefte lag destijds ook anders. De kwaliteit van met name de oppervlakteafwerking is de laatste 50 á 60 jaar enorm verbeterd. Daardoor liggen nu de verwachtingen wel iets hoger en de toepassingen zijn dan ook enorm.

 

rainbow coloured toilet paper

Maar ja, als het er niet is dan houdt het op en moet je zoeken naar wat er wel nog mogelijk is. Daarvoor moet er soms een keuze gemaakt worden voor het papier waar niet je voorkeur naar uit ging maar waar nog steeds een mooi resultaat mee te verwachten is. Door het papieroppervlak is de bedrukbaarheid van karton en wc-papier niet altijd ideaal en is het vaak beter om te kiezen voor een gecoat of gestreken papier.

Maar heel veel hangt af van de gekozen rasters. Kranten drukten vroeger de afbeeldingen in een raster 24. Dit vanwege de combinatie inkt en papier. Herkenbaar en ook aangeduid als “krantenraster”. De inkt kon vloeien en het papier liet dat moeiteloos toe. Tegenwoordig is dit minimaal raster 40 en vallen de punten ons eigenlijk niet meer op bij het kwalitatief betere krantenpapier.

Die steeds betere kwaliteit van het papier en de afwerking daarvan laten de toegepaste rasters ook steeds fijner worden. ‘Gewoon’ drukwerk gaat tegenwoordig dan ook standaard in rasters van 70 tot 100 (lijnen per centimeter). Rasterpuntjes zo klein dus dat er 100 naast elkaar op één centimeter gaan.

 

 

Fijnere en daardoor bijna fotografische afbeeldingen ontstaan door gebruik van stochastische rasters, ook wel FM-rasters (frequentie modulair). Bij gewoon rasteren wordt de kleurtoon bepaalt door de grootte van de punt. Bij FM-raster zijn alle punten even groot maar staan er méér bij elkaar in de donkere partijen en minder punten in de lichtere partijen. Het hybride raster is dan weer een combinatie van gewoon- en FM-raster. Al die variaties maken het mogelijk om ook bij te weinig keuze in papier een goed resultaat te krijgen op het alternatief. Zelfs als dat wc-papier is!

 

Zo kun je in de drukkerij met al die soorten rasterpunten de grenzen verleggen zonder grensoverschrijdend te zijn. Daar kan menig artiest nog een puntje aan zuigen.

grenspaal met the voice logo

Wilt u “Food for thought” in uw mailbox ontvangen? Schrijf u in!

Inschrijven

Be Ink logo zwart/wit

Jadelaan 49
2132 XX Hoofddorp
023 - 554 18 40
020 - 462 45 45
info@be-ink.nl

VISIE

Wij zijn printers met gevoel.
Gevoel voor inkt. Gevoel voor
organisatie. Gevoel voor duur-
zaamheid. Gevoel voor
drukwerk met de beste
kwaliteit. Omdat we met aan-
dacht dingen mooier maken.

Snippet

Food for thought

Pokémon in ons drukwerk, greenwashing, voor de liefhebber van een goed boek. En meer

MASTERS

IN

PRINT

 

 

 

AVG Privacy Statement

google-site-verification: google82018f5da044b886.html