red tree with sunlight

Heel Nederland kleurt rood!

Prachtig natuurlijk.

Of zorgwekkend?

Gaat het over de herfstkleuren die Nederland voorzien van een roodgloeiend landschap? Staat de PvdA er zo gunstig voor in de peilingen dat ze waarschijnlijk 60% van de stemmen halen? Is de populariteit van La Casa de Papel zo groot dat iedereen in rode overalls loopt?

Als je de context niet weet waarin zo’n kop wordt geplaatst kan het van alles betekenen.
Het gebruik van kleurcodes is dus gebonden aan de afspraken die we er over maken en dat zijn er velen. Het stoplicht is een duidelijk voorbeeld van zo’n (internationale) afspraak. Rood stopt, groen geeft doorgang. Datzelfde principe wordt gehanteerd om bepaalde situaties aan te duiden.
Rood is gevaarlijk. Groen is veilig. Oranje en Geel zijn de tussenfases waarbij we rekening houden met een bepaalde mate van gevaar. Dat kan de druk op de gezondheidszorg zijn maar ook de weersomstandigheden of de filedruk.

In de grafische industrie is kleur nergens aan gebonden, leef je maar uit, maar wil je het technisch realiseren zijn er toch weer afspraken nodig.
CMYK vormt de basis van fullcolour drukwerk. Die 4 kleuren, Cyaan, Magenta, Yellow en Key (Zwart) kunnen voor een heleboel uitingen gebruikt worden en het levert prachtig full colour drukwerk. Wil je een specifiekere kleur toepassen, bijvoorbeeld voor een huisstijl dan kun je met de PMS-waaier all over the world dezelfde kleur verwachten. Kleuren volgens afspraak dus. Zoals dat ook geldt voor de RAL-kleurenwaaier die vaak de bijbel is voor interieurontwerpers en stylisten.
(“We gaan met kleur werken! ”).

In de elektrotechniek kennen we de kleurcoderingen die zichtbaar worden wanneer we een wandcontactdoos open schroeven. Bruin de fasedraad, blauw nuldraad, zwart schakeldraad en geel/groen de aardedraad. Handig en veilig.

Mooier wordt het in de elektronica. Om de waarde van elektronische onderdelen als weerstanden af te kunnen lezen worden deze voorzien van gekleurde ringen. De waarde van een weerstand wordt uitgedrukt in Ohm. Uit de volgorde van de gekleurde ringen op de weerstand kan de waarde worden afgelezen. Hierbij staat zwart voor 0, bruin 1, rood 2, oranje 3, geel 4, groen 5, blauw 6, violet 7, grijs 8 en wit voor 9. Zie schema hieronder.

Er is een bekende ezelsbrug om de cijfers die bij de kleuren horen te kunnen onthouden:
Zwart-bruin-rood-oranje-geel-groen-blauw-violet-grijs-wit wordt dan;
Zij Bracht Rozen Op Gerrits Graf Bij Vies Grauw Weer.
Wat een heerlijke zin!
Dit roept toch allerlei vragen op?

Wie was zij, wat is haar verhouding tot Gerrit, waarom met dat smerige weer, moet het geheim blijven, was het liefde?

Ach ja, rood is ook liefde, maar als heel Nederland rood kleurt kun je beter afstand houden.

Ook als het weerstand oproept!

 

 

 

Wilt u “Food for thought” in uw mailbox ontvangen? Schrijf u in!

Inschrijven

Be Ink logo zwart/wit

Jadelaan 49
2132 XX Hoofddorp
023 - 554 18 40
020 - 462 45 45
info@be-ink.nl

VISIE

Wij zijn printers met gevoel.
Gevoel voor inkt. Gevoel voor
organisatie. Gevoel voor duur-
zaamheid. Gevoel voor
drukwerk met de beste
kwaliteit. Omdat we met aan-
dacht dingen mooier maken.

Snippet

Food for thought

Pokémon in ons drukwerk, greenwashing, voor de liefhebber van een goed boek. En meer

MASTERS

IN

PRINT

 

 

 

AVG Privacy Statement

google-site-verification: google82018f5da044b886.html