Oké, moeders was er niet blij mee

De aluminium pan was rijp voor de vuilnisbak, zeker niet meer bruikbaar voor voedselbereiding.

In de “hippietijd” maakte je je eigen zelfgekleurde T-shirt. In een pan kokend water loste je de verfstof op en doopte daar het “ingepakte” T-shirt in. Na het verven en verwijderen van touwtjes en elastieken was daar een nieuw shirt met een soort van bloemmotieven in een gekleurde achtergrond. Circulaire economie toen het woord nog niet bestond.
De pan had aan de binnenzijde ook een nieuw kleurtje en dat oogde niet smakelijk.
Zo’n 50 jaar geleden was “Tie-Dye” een veel gebruikte manier om je kleding een eigen signatuur te geven, zoals onder andere Joe Cocker dat zo mooi toonde tijdens zijn optreden op Woodstock.

Elk van de bijna 1.100 festivals die deze zomer in Nederland plaatsvinden willen eigenlijk een beetje lijken op deze mammoet der festivals toen daar in het weekend van 15, 16 en 17 augustus 1969 op het veld van boer Max Yasgur het beroemde Woodstock Music and Art Festival werd gehouden.

Het festival was één groot doorlopend feest in een huiskamer met 400.000 gasten.
Of zoals Max Yasgur zei; “you’ve proven to the world that a half a million people can get together and have three days of fun and music and have nothing but fun and music”

Het Woodstock Festival was een opsteker voor de hippiebeweging omdat het een samenleving zichtbaar maakte van muziek, seks, drugs en liefde waarin je vreedzaam en vrij kon leven zonder inmenging van de overheid.
Hoewel zo’n beetje alle belangrijke musici uit die tijd op Woodstock speelden was het zoveel meer dan alleen muziek. Een van de meest opvallende dingen van het festival was dat ondanks de ongemakkelijke omstandigheden, zoals regen en modder, de drukte en ontoereikend sanitair, het concert vredig bleef. Er was een totaal gebrek aan geweld.

 

 

Wil je in de huidige tsunami aan festivals een beetje dat 50 jaar oude gevoel krijgen dan ga je jezelf onderscheiden door kleurrijk en afwijkend van de gevestigde orde gekleed te gaan. Dus dompel je onder in de festivals met je zelfgemaakte “Joe Cocker” T-shirt.
Zo’n Tie-Dye shirt maak je in een bak heet water of de wasmachine. Los de verfstof op en stop daar het geprepareerde T-shirt in. Na het verven en verwijderen van alle touwtjes en elastieken is daar een nieuw shirt met een soort van bloemmotieven in een gekleurde achtergrond.

 

Een aan de Tie-Dye verwante techniek is Shibori. Dit is een Japanse methode om patronen te verven door het textiel te binden, te wikkelen, vouwen en naaien. De belangrijkste kleurstof die voor deze techniek wordt gebruikt is Indigo. Deze techniek hebben wij reeds eerder beschreven in één van de tutorials in het onvolprezen
Be Ink notebook

Voor het toepassen van deze techniek zijn er mooie voorbeelden te vinden op Internet.

Eerder publiceerden we over ons notitieboekje, een écht notitieboekje met ruimte voor al jouw gedachten. Maar ook daarin een serie tutorials van dingen die je zelf met de hand kunt maken, waaronder koken met inkt. Be Ink gelooft in aandacht voor dingen en heeft daarom dit unieke notitieboek ontwikkeld.

Wil je niets missen en zelf ook zo’n exclusief notitieboek?

Laat het ons weten, we komen er graag een langs brengen.

Wilt u “Food for thought” in uw mailbox ontvangen? Schrijf u in!

Inschrijven

Be Ink logo zwart/wit

Jadelaan 49
2132 XX Hoofddorp
023 - 554 18 40
020 - 462 45 45
info@be-ink.nl

VISIE

Wij zijn printers met gevoel.
Gevoel voor inkt. Gevoel voor
organisatie. Gevoel voor duur-
zaamheid. Gevoel voor
drukwerk met de beste
kwaliteit. Omdat we met aan-
dacht dingen mooier maken.

Snippet

Food for thought

Pokémon in ons drukwerk, greenwashing, voor de liefhebber van een goed boek. En meer

MASTERS

IN

PRINT

 

 

 

AVG Privacy Statement

google-site-verification: google82018f5da044b886.html